Arhiviranje v treh korakih

Spet je tisti dan v letu, ko opozarjamo na ustrezne varnostne kopije – svetovni dan backupa! Vsako leto, 31. marca, opozorimo na pomembnost varnostnega kopiranja in tudi pripravimo napotke, kako na varno prekopirati pomembne podatke. Letos smo pripravili najpreprostejši in najhitrejši načrt, kako narediti backup.

Najprej razčistimo, zakaj je backup tako pomemben? Ker se diski kvarijo, računalnik ali telefon vam lahko ukradejo, lahko pa pride tudi do okužbe z izsiljevalskim virusom, ki zašifrira čisto vse dokumente in zahteva visoko odkupnino.

Kako enostavno narediti backup na računalniku?

Večina operacijskih sistemov ima že vgrajeno aplikacijo za izdelavo varnostnih kopij, v Windowsih je to File History, na Macih pa Time Machine, na trgu pa obstaja tudi malo morje ponudnikov z aplikacijami za izdelavo varnostnih kopij. Vendar pa imajo te aplikacije vsaka svoje posebnosti, zahteve in logiko. Veliko aplikacij za backup deluje optimalno, če je disk s kopijami podatkov vseskozi priklopljen na računalnik, kar pa je lahko precej tvegano.

Zato smo pripravili navodila za najenostavnejšo metodo, ki deluje enako na vseh operacijskih sistemih. Preprosto – vse pomembne datoteke ročno kopirate na zunanji disk.

  1. Kupite dovolj velik zunanji USB disk in ga priklopite v računalnik.

  2. V programu za delo z datotekami (na Windows sistemih je to Raziskovalec, pri macOS je to Finder) kopirajte mape z dokumenti, tako da jih držite z miško in prenesete na zunanji diskTo ponovite za vse mape oz. dokumente, ki jih ne želite izgubiti.

  3. Ko končate s kopiranjem, zunanji disk NUJNO izklopite iz računalnika. Zakaj? Če se okužite z izsiljevalskim virusom, se zašifrirajo tako podatki na računalniku kot kopije na zunanjem disku, ki ga imate priklopljenega na računalnik. V tem primeru vam backup prav nič ne pomaga, saj bodo dokumenti vseeno izgubljeni.

TO JE VSE 🙂 Je zelo preprosto, poceni, prihrani pa vam toliko skrbi!

Še 2 pomembna nasveta

  1. Ko končate z varnostnim kopiranjem, zunanji USB disk shranite na varno mesto, kjer ga ne bo nihče našel. Zakaj? Pomislite, če vam vlomijo v stanovanje in ukradejo prenosnik in disk, ki leži zraven prenosnika, boste zopet ostali brez vseh podatkov.
  2. Varnostne kopije ustvarjate vsaj 1 x mesečno oz. vsakič, ko se nabere dovolj novih dokumentov

Pa še to: ročno kopiranje na zunanji USB disk je res najpreprostejši način izdelave backupa, ni pa optimalen, saj je priporočljivo narediti še eno dodatno kopijo na drugo lokacijo, npr. v računalniški oblak.

Close Menu